Με την παρουσία της Δ/ντριας, κας Ιωάννας Σεληνιωτάκη, και των στελεχών της ΔΕΙΑ, κας Μαρίας Κρητικού και κ. Ιωάννη Χατζηβασίλογλου, πραγματοποιήθηκε, στις 12 Ιουλίου, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ενημερωτική εκδήλωση για το επερχόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο της οδηγίας IDD.
Ομιλητής ο κ. Carlos Montalvo Rebuelta, Partner της PwC Ισπανίας, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα ρυθμιστικού πλαισίου του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς έχει εργαστεί στην εποπτική αρχή της Ισπανίας και έχει διατελέσει Εκτελεστικός Διευθυντής της EIOPA και Γενικός Γραμματέας της CEIOPS.
Ο κ. Rebuelta αναφέρθηκε στις προκλήσεις της οδηγίας (ΕΕ) 2016/97 (IDD) για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, με κύριες την υπερβολική ρύθμιση, την έλλειψη ολιστικής προσέγγισης, το κόστος, το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνεται στις τοπικές-εθνικές ανάγκες και τον ελάχιστο χρόνο προσαρμογής. Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά ότι δεν θα δοθεί παράταση.
Ο κ. Rebuelta επισήμανε ότι η IDD είναι εξίσου σημαντική και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, παρόλο που επί του παρόντος εστιάζουν περισσότερο στα PRIIPs. Η ΕΑΕΕ, πάντως, φαίνεται να ενστερνίζεται την άποψή του, μιας και επέλεξε να κάνει αυτή την ενημερωτική εκδήλωση για τα στελέχη των εταιρειών μελών της.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, θα είχε (εμείς τουλάχιστον το θεωρούμε και σημαντικό) από Σεπτέμβρη, οπότε και αναμένεται (η BIPAR το θεωρεί απίθανο) να τεθούν σε ισχύ οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, να γίνει μια ευρύτερη ενημερωτική συνάντηση.
Σε αυτή τη συνάντηση, σημαντική και απαραίτητη θεωρούμε την παρουσία των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων μερών –ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές (και από τον τραπεζικό κλάδο) και στελέχη εταιρειών. Κι αυτό, γιατί πολύς λόγος γίνεται για προσαρμογή στις κοινοτικές οδηγίες, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται –όπως δείχνουν και αντίστοιχες “προσαρμογές” στο παρελθόν– ότι στην ουσία πρόκειται για συμμόρφωση. Η συμμόρφωση στην περίπτωση της IDD θα έχει καίριες έως και υπαρξιακές επιπτώσεις στο σύνολο των Ελλήνων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μιας και αυτή η οδηγία δεν ευνοεί τους μικρομεσαίους “παίκτες”. Εκτός κι αν η Οδηγία αποβλέπει στο αποτέλεσμα αυτό…
Δείτε εδώ σχετικό δημοσίευμα της «Α.Α.» με τις θέσεις της BIPAR για το θέμα.