Η Βαλεντίνα Κόρδη μιλά για την αναβλητικότητα και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

2937
Kordi MDRT1

Η Βαλεντίνα Κόρδη, Προπονήτρια Αλλαγής Τρόπου Σκέψης και Υψηλής Απόδοσης και ομιλήτρια στην ημερίδα MDRT Day στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Ιανουαρίου 2018, συνομιλεί με το μέλος της Επιτροπής Επικοινωνίας του MDRT Ελλάδος, κ. Λουκά Τουρνατζή.

Η συνέντευξη της κας Κόρδη είναι η πέμπτη από μία σειρά 8 συνεντεύξεων με κάποιους από τους διακεκριμένους ομιλητές που θα πλαισιώσουν την MDRT Day στη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνον οι απαντήσεις τους αλλά και τα ερωτήματα που τους έθεσε ο κ. Τουρνατζής δίνουν μια πρόγευση των όσων θα συζητηθούν και θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της Ημερίδας και προϊδεάζουν για όλα εκείνα (γνώσεις, πρακτικές, συμβουλές, νέες ιδέες) που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες!

Μπορούμε αλήθεια να προγραμματίσουμε το μυαλό μας, για να βελτιώσουμε την απόδοσή μας;

Βαλεντίνα Κόρδη: Φυσικά και μπορούμε. Το τι μπορούμε να πετύχουμε και τι όχι και το μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε με την απόδοσή μας, είναι πολλές φορές αποτέλεσμα πεποιθήσεων που έχουν καλλιεργηθεί στο μυαλό μας και τις οποίες τις έχουμε μετατρέψει σε πραγματικά στοιχεία και γι’ αυτό δεν τα αμφισβητούμε, αλλά αντιθέτως τα ακολουθούμε πιστά και συνεχίζουμε να λειτουργούμε μόνο εντός αυτών των ορίων που έχουμε φτιάξει, λόγω των πεποιθήσεών μας. Έτσι, ποτέ δεν πετυχαίνουμε υψηλότερες αποδόσεις, από αυτές που πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε. Για να βελτιώσουμε, λοιπόν, την απόδοσή μας, χρειάζεται να δουλέψουμε με τις αρνητικές και περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουμε, κάποιους φόβους, όπως αυτόν της αποτυχίας, και συμπεριφορές που την σαμποτάρουν και να αντικαταστήσουμε όλα αυτά με άλλα που θα δρουν θετικά στο να πετύχουμε υψηλότερες αποδόσεις. Έτσι λοιπόν, επαναπρογραμματίζουμε το μυαλό μας, να σκέφτεται με άλλον τρόπο, από μία άλλη οπτική γωνία, που δουλεύει καλύτερα για εμάς και προς όφελός μας.

Υπάρχουν εργαλεία ή τεχνικές που μπορούν να ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή μας;

Βαλεντίνα Κόρδη: Ναι, υπάρχουν και μάλιστα πολλά. Το σημαντικό όμως είναι να βρει ο καθένας εκείνα τα εργαλεία και τις τεχνικές που θα τον βοηθήσουν να βγαίνει νικητής στα παιχνίδια που του παίζει το μυαλό του και, βέβαια, να κάνει αυτές τις μεθόδους μέρος της καθημερινότητάς του, ώστε στο τέλος να μετατραπούν στον τρόπο που αυτομάτως διαχειρίζεται τις αρνητικές σκέψεις το μυαλό του. Δεν είναι δηλαδή μόνο τα εργαλεία και οι τεχνικές που χρειάζεται να χρησιμοποιεί κάποιος αλλά και η επιμονή και η υπομονή που πρέπει να έχει στο να προπονεί το μυαλό του καθημερινώς, με κάθε ευκαιρία.

Είναι η αναβλητικότητα ένα σοβαρό εμπόδιο στην επαγγελματική επιτυχία; Μπορεί κάποιος να τη μετριάσει ή να την εξαλείψει;

Βαλεντίνα Κόρδη: Είναι ένα αρκετά σοβαρό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν πολλοί. Βέβαια από την άλλη, είναι ένα εμπόδιο που κάποιος μπορεί «βγάλει από τη μέση» αρκετές φορές, ή και εντελώς, καθώς είναι κάτι που εξαρτάται εντελώς από τον ίδιο, 100%. Η αναβλητικότητα είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκέφτεται κανείς. Είναι νοητικό εμπόδιο που βάζει ο ίδιος στον εαυτό του. Αν μπορεί λοιπόν ο ίδιος να προκαλεί την αναβλητικότητά του, τότε θα μπορεί και να κάνει το αντίθετο. Έτσι δεν είναι; Είναι απλώς ένα νοητικό εμπόδιο, το οποίο αφού είχε τη δύναμη να το τοποθετήσει στον δρόμο του προς την επιτυχία, θα έχει και την ίδια δύναμη να το μετακινήσει από εκεί. Αρκεί βέβαια, να το θέλει πραγματικά. Και το λέω αυτό, επειδή πολλές φορές, πίσω από την αναβλητικότητά μας βρίσκονται στόχοι που πρέπει να πετύχουμε, αλλά δεν τους θέλουμε πραγματικά, γι’ αυτό και αναβάλλουμε τη δράση μας προς την επίτευξη αυτών.

Βασιζόμενη στην πολυετή εμπειρία σας στη συμβουλευτική, πείτε μας αν μπορεί κάποιος με την κατάλληλη συμβουλευτική καθοδήγηση να επιτύχει ταυτόχρονα επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά.

Βαλεντίνα Κόρδη: Δεν κάνω συμβουλευτική, αλλά προπονητική (coaching) και σας ευχαριστώ πολύ που με αυτή σας την ερώτηση μου δίνετε την ευκαιρία να το διευκρινίσω. Στη συμβουλευτική, ο σύμβουλος λέει στον πελάτη του τι πρέπει να κάνει. Οι συμβουλές που δίνει επομένως εμπεριέχουν στοιχεία που ταιριάζουν στην προσωπικότητα του συμβούλου, τις αξίες που τον αντιπροσωπεύουν και το πώς βλέπει εκείνος τα πράγματα. Όλα αυτά, μπορεί να μην ταιριάζουν στα πραγματικά θέλω, τις αξίες και τους στόχους του πελάτη, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, να σαμποτάρει υποσυνείδητα ο ίδιος το αποτέλεσμα, όσο και αν προσπαθεί. Στην προπονητική, ο coach βοηθά τον πελάτη να βρει ο ίδιος τους κατάλληλους τρόπους που θα δουλεύουν γι’ αυτόν και θα τον φτάσουν στην επιτυχία των στόχων του, καθώς αυτοί θα συμπορεύονται με τις δικές του αξίες, τις ανθρώπινες ανάγκες του, τα όνειρά του και τα θέλω του. Γι’ αυτό και θα οδηγηθεί σε αποτελέσματα διαρκείας που θα τον κάνουν επιτυχημένο και ευτυχισμένο τόσο στον επαγγελματικό, αλλά και στον προσωπικό τομέα και σύμφωνα με τον δικό του ορισμό της επιτυχίας και της ευτυχίας.

Διαβάστε επίσης τις συνεντεύξεις των κ.κ. Sunny Lee, Yossi Manor, Άκη Αγγελάκη, Naji Haddad,

MDRT day thessalonikiΗ Ημερίδα MDRT Day in Thessaloniki θα πραγματοποιηθεί στο MET HOTEL, ώρα έναρξης 09:15, αίθουσα Μαΐστρος, Tel: +30 2310 017 000, Fax: +30 2310 017 100, Email: [email protected], 26ης Οκτωβρίου 48, 54627 Θεσσαλονίκη).

Περισσότερα για τους ομιλητές εδώ.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

 

Προηγούμενο άρθροAXA : ΙΤ φιλικό προς το περιβάλλον
Επόμενο άρθροΗ Ναταλία Γιαννιού νέα Διευθύντρια Πωλήσεων & Marketing της Interasco ΑΕΓΑ