– Κύκλος Εργασιών άνω των € 91 δις (-2%)
– Λειτουργικά Κέρδη άνω των € 4 δις (-17%)
– Κέρδη μετά προσαρμογή από Ζημίες/Κέρδη Κεφαλαίου (adjusted profit) € 3,7 δις (-39%)
– Κέρδη μετά από υποτίμηση Ενεργητικού (net profit) σχεδόν € 1 δις (-83%).
«Οι ανωτέρω αριθμοί δείχνουν έναν εύρωστο Όμιλο με ικανότητα αντίστασης στην κρίση και τη δύναμη που έχει το επιχειρηματικό του μοντέλο σε ένα προκλητικό περιβάλλον», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δελτίο τύπου. Τα Λειτουργικά Κέρδη είναι πάνω από €4 δις και αποτελούν το δεύτερο καλύτερο ποσό στην ιστορία της AXA. Επιπλέον, τα Έσοδα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο (σταθερό από το 2007), οι χρηματικές εισροές έχουν θετικό πρόσημο (€ +8 δις) για τις Ασφαλίσεις Ζωής και η καθαρή εισροή ενός εκατομμυρίου νέων Ασφαλιστηρίων Κλάδου Γενικών «βεβαιώνουν τη δύναμη του ονόματος της ΑΧΑ», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Η AXA ολοκλήρωσε το έτος με κέρδη, έναν ισχυρό ισολογισμό, αφοσιωμένους ανθρώπους και βελτιωμένο επίπεδο ικανοποίησης πελατών. Όπως τονίζεται, «ο Όμιλος AXA είναι ένας από τους ελάχιστους οικονομικούς οργανισμούς που δεν χρειάστηκε καμία κυβερνητική χρηματική υποστήριξη –όπως πολλοί παρόμοιοι οργανισμοί».
H διοικητική ομάδα της ΑXA, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, διά στόματος Eric Kleijnen, ερμήνευσε τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ως εξής:
1. Κύκλος εργασιών
Η μικρή μείωση -2% είναι αποτέλεσμα του +4,1% σε ασφάλιστρα Γενικών Κλάδων (άνω των €26 δις), -3,1% σε ασφάλιστρα Ζωής (€58 δις) και -19% σε Κεφάλαια υπό Διαχείριση (€4 δις). Ο κ. Kleijnen σημείωσε χαρακτηριστικά πως η αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων στις Γενικές αποτελεί επιτυχία, καθώς η ανάπτυξη των περισσότερων ώριμων αγορών, σε αυτόν τον τομέα, υπήρξε σχεδόν μηδενική. Παράλληλα, υποστήριξε πως το αποτέλεσμα στις Ασφαλίσεις Ζωής δεν θεωρείται κακό, και οφείλεται κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο τους έτους, όπου οι νέες εργασίες (-9% ετησιοποιημένες) επηρεάστηκαν αρνητικά, ειδικά στις εργασίες unit linked.
Τα Κεφάλαια υπό Διαχείριση επέδειξαν ικανοποιητική αντίσταση, δεδομένου ότι τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα εκφράζονται ως προμήθειες επί της αγοραίας αξίας (market value) των Κεφαλαίων υπό Διαχείριση. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στις χρηματοοικονομικές αγορές τα κεφάλαια που είχαν επενδυθεί, υπέστησαν απώλειες άνω του 50% της αξίας τους με τα έσοδα να μειώνονται αντιστοίχως. Ως σημαντικό στοιχείο υπογραμμίστηκε το ότι διασφαλίσθηκαν οι όγκοι της δραστηριότητας της ΑΧΑ, που αποτελούν το θεμέλιο της εξέλιξής της για το μέλλον.
2. Λειτουργικά Κέρδη
Μετά τον κύκλο εργασιών, εδώ εντοπίζεται το δεύτερο βασικό στοιχείο: τα κέρδη που προέρχονται από την κύρια λειτουργία του Ομίλου.
Επιτυγχάνοντας κέρδη 4 δις ευρώ, σημειώθηκε μείωση 17% σε σύγκριση με το 2007:
– Στις Ασφαλίσεις Ζωής, παρουσιάσθηκαν 2 αρνητικά στοιχεία: επιβράδυνση των νέων εργασιών το τελευταίο τρίμηνο και αυξημένο κόστος διασφάλισης στα συνταξιοδοτικά προϊόντα (Accumulator), κυρίως στις ΗΠΑ, στην Ασία και τη Γερμανία. Το συγκεκριμένο κόστος εκτοξεύθηκε εξαιτίας της αστάθειας των χρηματοοικονομικών αγορών.
– Στις Γενικές Ασφαλίσεις, ο Όμιλος πέτυχε ιστορικό ρεκόρ όγκου εργασιών και κερδών με ένα από τα χαμηλότερα combined ratiο, 95,5%.
Παρά τη μείωση (κατά 17%) του λειτουργικού κέρδους το 2008, αυτό είναι το δεύτερο καλύτερο ποσοστό στην ιστορία της ΑΧΑ. Εν κατακλείδι, ο κ. Kleijnen υποστήριξε πως σε σχέση με τους όγκους εργασιών, υπάρχει ισχυρή κερδοφορία που διασφαλίζει το μέλλον.
3. Τρέχοντα Κέρδη
Τα Τρέχοντα Κέρδη είναι το άθροισμα των Λειτουργικών Κερδών (ευρώ 4 δις) + επιπλέον Κέρδη (ευρώ 800 εκατ.) – μείον Ζημίες (ευρώ 1.2 δις) και στην περίπτωση της ΑΧΑ σημείωσαν συνολικά μείωση 39%.
Η πρωτογενής αιτία είναι η χειρότερη κρίση στην ιστορία των οικονομικών αγορών. Η ΑΧΑ υπέφερε μεν, αλλά λιγότερο από ομόλογες εταιρείες, καθώς έχει αναπτύξει προγράμματα προστασίας του ενεργητικού της, τα οποία μείωσαν την επίδραση από την κατάρρευση των αγορών, κατά 1,7 δις ευρώ. Δεν αποδείχθηκαν, ωστόσο, ικανά να καλύψουν όλες τις ζημίες, καθώς οι αγορές ήταν τόσο ασταθείς που η προστασία ή δεν ήταν δυνατή ή ήταν οικονομικά απαγορευτική.
4. Καθαρά Κέρδη
Τα κέρδη με θετικό πρόσημο (σχεδόν 1 δις ευρώ), αλλά μεγάλη μείωση (-83%) προφανώς εγείρουν ανησυχίες. Ο κ. Kleijnen ήταν κατηγορηματικός υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η μείωση που καταγράφεται οφείλεται κυρίως σε λογιστικούς χειρισμούς.
Τι σημαίνει αυτό και πώς το αιτιολόγησε ο κ. Kleijnen; Σύμφωνα με τη μεθοδολογία λογιστικής απεικόνισης (IFRS), το ενεργητικό (μετοχές, ομόλογα, ακίνητη περιουσία, κ.λπ.) πρέπει να αποτιμάται σε αγοραίες αξίες την 31η Δεκεμβρίου 2008. Τη δεδομένη στιγμή, σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, αυτά τα στοιχεία του ενεργητικού απώλεσαν 50% ή και περισσότερο της αξίας τους, δημιουργώντας μία εικονική λογιστική ζημία. Αυτή η ΜΗ πραγματική ζημία γίνεται αληθινή –πραγματική ζημία– μόνον εφόσον πωληθούν τα στοιχεία του ενεργητικού στην αγορά. Εάν δεν χρειάζεται να πωληθούν και υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλής ποιότητας, η ΑΧΑ μπορεί να περιμένει να ανακάμψουν οι αγορές και να πωληθούν τα στοιχεία αυτά σε τιμές που δημιουργούν υπεραξίες αντί ζημιές.
Εξαιτίας, λοιπόν, αυτών των λογιστικών προτύπων, υποχρεώθηκε η ΑΧΑ να εγγράψει a1,9 δις μη πραγματικές υποτιμήσεις σε αγοραίες αξίες, χωρίς οικονομική σημασία. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Kleihnen, τα προσαρμοσμένα κέρδη a2,8 δις είναι αυτά που ανταποκρίνονται στην οικονομική πραγματικότητα της δραστηριότητάς της το 2008.
Κέρδη και σε ελληνικό έδαφος
Στα καθ’ ημάς τώρα και σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της ΑΧΑ στην Ελλάδα, η αύξηση σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στους κλάδους Ζωής – Αποταμιευτικών και Περιουσίας – Ατυχημάτων έφτασε το 5,8%, ποσοστό ικανοποιητικό, ιδιαίτερα εάν συγκριθεί με το 1,4% που είναι ο μ.ο. της αγοράς. Στο σύνολο των €227 εκατ. κύκλου εργασιών, τα €127 εκατ. προέρχονται από τους κλάδους Ζωής – Αποταμιευτικών και €100 εκατ. από κλάδους Περιουσίας – Ατυχημάτων. Τα καθαρά κέρδη της ΑΧΑ για το 2008 ανήλθαν σε €9,2 εκατ. Πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε πως το νούμερο αυτό προκύπτει, όπως μας διευκρινίστηκε από την εταιρεία, με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (IFRS), καθώς το αντίστοιχο αποτέλεσμα που κατατέθηκε στην αρμόδια Εποπτική Αρχή και βασίζεται στα λογιστικά πρότυπα που προδιαγράφονται από την ελληνική νομοθεσία, κατεβάζει τα προ φόρων καθαρά αποτελέσματα της ΑΧΑ στις €540.681,50.
Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας δίνει ίση βαρύτητα σε όλα τα κανάλια διανομής (agency, πράκτορες, μεσίτες και τράπεζα) και παράλληλα προβλέπει την ανάπτυξη ομάδων εργασίας επιφορτισμένες με την υποστήριξή τους, καθώς και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του μηχανογραφικού συστήματος. Direct πωλήσεις από την εταιρεία δεν προβλέπονται σε αυτή τη φάση.
Στον τομέα των προϊόντων, η εικόνα που παρουσιάστηκε είναι ξεκάθαρη και ενδεικτική των προθέσεων. Στα άμεσα σχέδια βρίσκονται νέο unit linked προϊόν και ολοκλήρωση των προγραμμάτων Υγείας και Περιουσίας. Στη διεθνή της εμπειρία και συγκεκριμένα στις γνώσεις από Ισπανία και Τουρκία θα βασιστεί η ΑΧΑ για νέα καινοτόμα προϊόντα στον κλάδο Αυτοκινήτου. στην εμπειρία της των περιοχών της ΜedLA* θα βασιστεί για τη δημιουργία προϊόντων ασφάλισης Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην εμπειρία της Ιταλίας για το νέο προϊόν accumulator. Στον κλάδο αυτοκινήτου, ειδικότερα, η εταιρεία προτίθεται να υιοθετήσει πολλαπλά κριτήρια αποδοχής ασφαλισμένων, παραμετρική τιμολόγηση και τμηματοποιημένη προσέγγιση, ακολουθώντας την επιλογή και άλλων εταιρειών, που βελτίωσαν με ανάλογους τρόπους την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα των συνεργατών για τους εμπορικούς κίνδυνους, με συντονισμένες προσπάθειες για στρατολόγηση και εκπαίδευση νέων ασφαλιστών και ενίσχυση των συνεργασιών με πράκτορες και μεσίτες.
Συγκεκριμένες προβλέψεις για παραγωγικά νούμερα στο 2009 δεν έγιναν, καθώς το κλίμα των αγορών παγκοσμίως αναμένεται να είναι δυσχερές και γι’ αυτή τη χρονιά. Ο κ. Kleijnen, ωστόσο, τοποθετήθηκε αισιόδοξα για το μέλλον της ΑΧΑ και σχολίασε εκτενώς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Ως νέος εκπρόσωπος της εταιρείας του στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, δήλωσε ότι έχει ήδη διαπιστώσει κλίμα συνεργασίας και συμφωνίας σε βασικούς προβληματισμούς των εταιρειών, αλλά έδωσε σαφή χρονικό όριο το διάστημα των 6 μηνών, ώστε να υπάρξει και στην πράξη αποτέλεσμα αυτής της θεωρητικής σύγκλισης απόψεων. Εάν αυτό δεν γίνει, ο ίδιος θα θεωρήσει τη συμμετοχή του στην ΕΑΕΕ άνευ ουσίας και θα αποχωρήσει.
Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης, και υπογραμμίστηκε με ένα εύστοχο video, ο στόχος της ΑΧΑ είναι πολύ συγκεκριμένος. Σύμφωνα με την Εταιρεία, οι πελάτες – καταναλωτές έχουν μια στρεβλή εντύπωση σήμερα για το ποια είναι η εικόνα των ασφαλιστικών εταιρειών και τι απαιτήσεις μπορούν να έχουν από αυτές. Ακολουθεί σχεδόν πάντα απογοήτευση, όταν στην επαφή τους με τις ασφαλιστικές, αντικρίζουν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που νόμιζαν. Η AXA φιλοδοξεί να αλλάξει αυτά τα δεδομένα της αγοράς, συστήνοντας στο κοινό μια εταιρεία της οποίας η εικόνα θα είναι ρεαλιστική και ειλικρινής, και θα αποδεικνύεται πραγματική σε κάθε επαφή του πελάτη μαζί της.
*MedLA ονομάζει η ΑΧΑ το region στο οποίο κατατάσσει την Ελλάδα και στο οποίο ανήκουν οι Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Περιοχή του Κόλπου, Λίβανος, Ιταλία, Μαρόκο και Μεξικό.



