Τέλος οι αυτόνομες αναζητήσεις. Υπό την καθοδήγηση αλλά και με τις εγγυήσεις της Τράπεζας η Εθνική Ασφαλιστική!

219

 

του Δημήτρη Ρουχωτά

Γεύμα παρέθεσε στις 21 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Λεωνίδας Θεόκλητος, στους εκπροσώπους 
του κλαδικού Τύπου.
Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος παρουσίασε το νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Γιάννη Κατσουρίδη, το νέο Γενικό Διευθυντή (CΟΟ και CFO), κ. Σταύρο Κωνσταντά, καθώς και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των κλάδων Γενικών Ασφαλειών (πλην αυτοκινήτου) και του κλάδου Ζωής, κα Εύη Κοντοπάνου.
Παρίσταντο ο κ. Θανάσης Καλογεράς, Γενικός Διευθυντής, και ο κ. Γιάννης Βασιλάτος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής.

Χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις πιο πάνω παρουσίες, ο κ. Θεόκλητος δήλωσε ότι “κλείδωσε” το νέο σχήμα διοίκησης της Εταιρείας. 
Στο άμεσο μέλλον ετοιμάζονται νέες τοποθετήσεις –δύο με τρεις– νέων στελεχών σε τμήματα και με την ολοκλήρωση της εθελουσίας εξόδου, στα τέλη του τρέχοντος μηνός, κάποιες εσωτερικές αναδιαρθρώσεις.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου:

– Η Εθνική Ασφαλιστική θα ενισχυθεί κεφαλαιακά όπου και όσο χρειάζεται από την Εθνική Τράπεζα καθώς επίσης και στην πρόσκτηση εργασιών μέσω Bancassurance.

– Η Εθνική Ασφαλιστική τελεί πλέον υπό την άμεση και καθοριστική στρατηγική καθοδήγηση της Τράπεζας.

– Δεν ενδιαφέρουν την Εταιρεία τα μερίδια αγοράς αλλά η κερδοφορία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε ακραίες περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει κερδοφορία, θα “παγώνει” τη λειτουργία ακόμη και κλάδων. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκαν οι Κλάδοι Πιστώσεων και Εγγυήσεων.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά ταυτόχρονα και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Θεόκλητος: 

ευθαρσώς διαφώνησε με τις πρωτοβουλίες που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας του Συνηγόρου του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελου Ζερβέα.

αμφισβήτησε τη λειτουργικότητα του Νόμου Σπυρόπουλου για τα Επαγγελματικά Ταμεία.

κράτησε επιφυλάξεις για κάποιες πρόνοιες του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και διατύπωσε μεγάλες ανησυχίες για το Επικουρικό Κεφάλαιο, ως προς τις υποχρεώσεις που γεννώνται από τον Κλάδο Αυτοκινήτων.

Ο κ. Θεόκλητος, τέλος, δεν φάνηκε να περιμένει πολλά και μάλλον κράτησε αποστάσεις από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών 
Ελλάδος, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ρόλο της οποίας στην εποπτεία εκτιμά ως καθοριστικό του μέλλοντος 
της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Αν και η νέα διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποποιείται καταγγελτικού λόγου για τα πραχθέντα στο παρελθόν, τα εκατοντάδες εκατομμύρια των συχνών-πυκνών αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, που η μητέρα Τράπεζα διέθεσε τα τελευταία χρόνια και κατέληξαν ποιος είδε πού, είναι η αιτία της αποφάσεως για σφιχτότερο εναγκαλισμό της μητέρας στην πανάκριβη κόρη.
Ο εναγκαλισμός αυτός μπορεί να προσφέρει νοικοκύρεμα –είναι ζητούμενο και ευχή–, μπορεί όμως να αποδυναμώσει και να ατονήσουν τα χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής εταιρείας, που καταστατικός της προορισμός είναι η διαχείριση κινδύνων.
Μένει να παρακολουθήσουμε το πείραμα αυτό, αν και η οικονομική συγκυρία αδικεί και δυσκολεύει τα πράγματα.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά και ιδιαίτερα ο πληθυσμός της, δίκτυα και εργαζόμενοι, αγωνιούν για την έκβαση του εγχειρήματος.
Ασφαλώς και κάποιοι …καραδοκούν.

 

Προηγούμενο άρθροΕξαγορές Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων Ζωής: Τι δείχνουν οι αριθμοί
Επόμενο άρθροΟι προτάσεις του π. Υπουργού κ. Αλ. Παπαδόπουλου για την αντιμετώπιση της κρίσης