Τα Επαγγελματικά Ταμεία στο επίκεντρο

242

5ο Συνέδριο Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος

«Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Σχήματα, Εμπειρία και Προοπτική» ήταν το θέμα του 5ου Συνεδρίου της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, που διεξήχθη στις 10/4/2008, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με χορηγούς τις Alpha Bank, Hewitt, Εθνική Ασφαλιστική, Groupama Φοίνιξ, Munich Re, Ernst & Young, Generali, Emporiki Life, ALICO AIG Life και Ευρωπαϊκή Πίστη και χορηγό επικοινωνίας την «Ασφαλιστική Αγορά». Πανεπιστημιακοί, Επικεφαλής και μέλη Εποπτικών Αρχών, επικεφαλής και στελέχη φορέων επαγγελματικής ασφάλισης, στελέχη από το χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης, των Τραπεζών και των Εταιριών Διαχείρισης Επενδύσεων, καθώς και της ιδιωτικής ασφάλισης τίμησαν το συνέδριο με την παρουσία τους.

Για την οργάνωση και τη λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων στη χώρα μας αλλά και για τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να στηριχθεί ο θεσμός μίλησαν ο κ. Σ. Χρυσάφης, Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης Οικονομολόγων. ο κ. Κων/νος Πάντος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αναλογιστών, πρώην μέλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αλλά και ο κ. Σ. Ταγκόπουλος, Γενικός Δ/ντής Alico AIG Life και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλίσεων Ζωής της ΕΑΕΕ, ο οποίος τόνισε το ρόλο που μπορούν να έχουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη διαχείριση σχημάτων επαγγελματικής ασφάλισης και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν.
Για την ευρωπαϊκή εμπειρία από τη λειτουργία των επαγγελματικών συντάξεων, μίλησαν η κα Hillevi Mannonen, Πρόεδρος της Διεθνούς Αναλογιστικής Ένωσης για το 2007 και μέλος πολλών επιτροπών της για θέματα Συντάξεων και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία αναφέρθηκε στη λειτουργία των Επαγγελματικών Συντάξεων στη Φινλανδία. ο κ. L. Sforza, Head of EU affairs and research της Hewitt, νομικός με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας και συντάξεων, ο οποίος ανέλυσε τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές που επιδρούν στα Συνταξιοδοτικά Σχήματα στην Ευρώπη. ο κ. F. Chevalier, Partner in charge of Actuarial Services στη Γαλλία και European Strategic Leader for Pensions της Ernst & Young, ο οποίος αναφέρθηκε στα χρηματοοικονομικά εργαλεία που διαθέτουν τα σύγχρονα Συνταξιοδοτικά Σχήματα, προκειμένου να περιορίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν.
Στο συνέδριο τονίστηκε ότι η καθυστέρησή μας να υιοθετήσουμε τέτοιου είδους συνταξιοδοτικά σχήματα –αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 5 Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία στη χώρα μας– μπορεί τελικά να λειτουργήσει θετικά, αφού μας δίνει την ευκαιρία να δούμε και να μάθουμε από την εμπειρία και τα λάθη των άλλων χωρών και να αποφύγουμε τις …κακοτοπιές.
Ήδη, οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά σχήματα του 1ου πυλώνα είναι πολλά, με πρώτο εκείνο της ανταποδοτικότητάς τους. Όπως τόνισε σχετικά στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών, κ. Ηρ. Δασκαλόπουλος, με την κεφαλαιοποιητική λειτουργία τους εισάγεται ένας σημαντικός χρηματοδοτικός παράγοντας των παροχών, πέρα από τις εισφορές και τα έσοδα των επενδύσεων.
Πέρα απ’ αυτό, στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται το υψηλό επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, η δυνατότητα στενής παρακολούθησης από τους ασφαλισμένους, το υψηλό επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών, το απλό και περιορισμένο νομικό πλαίσιο, η προσθήκη νέων μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών στο οικονομικό τοπίο, η δημιουργία μεγάλων δεξαμενών κεφαλαίων με χαμηλό κίνδυνο ρευστότητας και η δημιουργία μιας νέας αγοράς για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Βέβαια, για να πετύχει το όλο εγχείρημα, θα πρέπει το φορολογικό πλαίσιο να είναι ξεκάθαρο και να υπάρχουν φορολογικά κίνητρα. η εποπτεία να είναι αξιόπιστη και συνεπής. ο εισπρακτικός μηχανισμός να είναι αξιόπιστος και η λειτουργία του σύγχρονη. να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση, ενημέρωση και συμμετοχή των ασφαλισμένων, σωστή αξιολόγηση και ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των πρακτικών προβλημάτων. Πολύ βασικό, επίσης, είναι η επιτυχής λειτουργία των πρώτων ταμείων, έτσι ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. 
Μπορούν να συμβούν όλα αυτά σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, με ένα, μάλλον επιβαρημένο, παρελθόν, όσον αφορά τη σωστή λειτουργία και διαχείριση των ταμείων, και όπου οι πολίτες της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, δείχνουν να εμπιστεύονται τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία και ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό την ιδιωτική ασφάλιση; Ο χρόνος θα δείξει, όπως και η ικανότητα των ειδικών-αναλογιστών να πείσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αναδεικνύοντας τα εργαλεία εκείνα που θα κάνουν τη διαχείριση των κινδύνων που θα προκύψουν ευκολότερη.

Προηγούμενο άρθροΙδιαίτερα δυναμικός ο κλάδος Μεταφορών στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροAtradius: Αύξηση καθαρών κερδών της τάξης του 56% για το 2007