ΔΙΑΣΥΡΕΤΑΙ η ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική από την ΕΚΠΟΙΖΩ

Τα όσα δημοσιοποιεί τα τελευταίο διάστημα η ΕΚΠΟΙΖΩ δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την Εθνική Ασφαλιστική.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΠΟΙΖΩ, επικαλούμενη «δεκάδες καταγγελίες που έχει δεχθεί από αγανακτισμένους καταναλωτές», υποστηρίζει ότι η Εθνική Ασφαλιστική «μετέρχεται απαράδεκτες πρακτικές». 
Οφείλουμε εξ αρχής να κάνουμε γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΚΠΟΙΖΩ οι καταγγελίες, «ότι ασφαλιστικοί σύμβουλοι της εταιρείας χρησιμοποιούν εκβιαστικούς και απαράδεκτους τρόπους», απευθυνθήκαμε στην Εθνική Ασφαλιστική, προκειμένου να έχουμε τη θέση της για τα καταγγελλόμενα. Μέχρι σήμερα, 15/12/2008, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Ως γνωστόν, η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε καταθέσει συλλογική αγωγή κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία εκδικάστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας, το οποίο εξέδωσε την απόφαση 936/2008. 

  • Στις 6 Νοεμβρίου, η ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοινώνει ότι προτίθεται να ασκήσει ομαδική αγωγή εναντίον της Εθνικής Ασφαλιστικής, «προκειμένου να διεκδικηθούν όσα ποσά έχουν παράνομα εισπραχθεί εξαιτίας αυξήσεων στα ασφάλιστρα. Οι αυξήσεις αυτές, που κρίθηκαν παράνομες από το δικαστήριο (936/2008 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας) αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και νοσοκομειακής περίθαλψης, συνδεδεμένα με ρήτρα ECU», αναφέρεται χαρακτηριστικά από την ΕΚΠΟΙΖΩ.
    Επίσης, η ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοινώνει ότι έχει λάβει πλήθος καταγγελιών, σχετικά με το ότι «ασφαλιστικοί σύμβουλοι της εταιρίας χρησιμοποιούν εκβιαστικούς και απαράδεκτους τρόπους προκειμένου να πείσουν τους ασφαλισμένους να υπογράψουν την τροποποίηση του συμβολαίου». 
    Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές «να μην υπογράψουν καμία πρόσθετη ή τροποποιητική πράξη επί του ασφαλιστηρίου συμβολαίου τους και να πληρώνουν κανονικά τα ασφάλιστρα που αξιώνει η εταιρεία, καθώς μόνο στην περίπτωση μη καταβολής των ασφαλίστρων έχει δικαίωμα η ασφαλιστική να διακόψει τα συμβόλαια και σε καμία άλλη». 
    Καλεί, επίσης, την Εθνική Ασφαλιστική «να πάρει θέση σχετικά με τα παραπάνω καταγγελλόμενα, καθώς και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να διερευνήσει το θέμα και να διαφυλάξει τους καταναλωτές από τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές».
  • Στις 11 Δεκεμβρίου, η ΕΚΠΟΙΖΩ επανέρχεται σχετικά και ισχυρίζεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική «μετέρχεται απαράδεκτες πρακτικές, απειλώντας με ακύρωση των συμβολαίων». Μεταξύ άλλων αναφέρει: 
    «Δεκάδες  είναι  οι καταγγελίες που έχει δεχθεί η ΕΚΠΟΙΖΩ από αγανακτισμένους καταναλωτές, μετά την έκδοση της απόφασης υπ’ αριθμόν 936/2008 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με τις πρακτικές που υιοθετεί η Εθνική Ασφαλιστική. Η απόφαση αυτή, που εκδόθηκε σε συλλογική αγωγή της EKΠOIZΩ, έκρινε ως παράνομη και καταχρηστική τη μονομερή αύξηση των ασφαλίστρων που επέβαλε η Εθνική Ασφαλιστική κατά τα έτη 2006 και 2007. Επίσης έκρινε ότι η ασφαλιστική εταιρεία ΔΕΝ δικαιούνται να προβαίνει στο μέλλον κατά τρόπο μονομερή, παράνομο και καταχρηστικό σε αύξηση των ετήσιων ασφαλίστρων στα συμβόλαια αυτά. 
    Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εμφανώς θορυβημένη από την επιτυχία αυτή της ΕΚΠΟΙΖΩ, η Εθνική Ασφαλιστική επιχειρεί αρχικώς να παρουσιάσει ότι η απόφαση της δίδει το δικαίωμα να προβαίνει γενικά σε αυξήσεις των ασφαλίστρων, ενώ τούτο δεν ισχύει, αφού αφενός αντικείμενο της εν λόγω αγωγής ήταν οι συγκεκριμένες παράνομες αυξήσεις και αφετέρου το δικαστήριο ρητώς έκρινε ότι τα ασαφή και γενικά κριτήρια της Εθνικής Ασφαλιστικής παραβιάζουν την αρχή της διαφάνειας.  
    Επίσης, επιχειρεί η εταιρεία με μεθόδους απαράδεκτες να αναγκάσει  ουσιαστικά  τους καταναλωτές να υπογράψουν μία τροποποιητική πράξη, η οποία θα της δίδει τη δυνατότητα να προβαίνει σε μεγάλες ετήσιες αυξήσεις, με βάση ασαφή κριτήρια. Ο βασικός μοχλός πίεσης που χρησιμοποιείται, με μεγάλη μάλιστα φορτικότητα προς τους καταναλωτές, είναι ότι εάν δεν υπογράψουν την τροποποιητική πράξη, τότε θα ακυρωθούν τα συμβόλαιά τους.   
    Επιπροσθέτως οι καταναλωτές – ασφαλισμένοι απειλούνται ότι εάν δεν υπογράψουν την τροποποιητική πράξη η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα εκδώσει αποδείξεις καταβολής ασφάλιστρων και θα ακυρώσει τα συμβόλαια. Οι καταναλωτές βρίσκονται υπό το κράτος πανικού, δεδομένου ότι τα συμβόλαια αυτά είναι δεκαπενταετίας και πλέον και έχουν επενδύσει χρήματα και προσδοκίες.   
    Οι μέθοδοι αυτές σαφώς δεν αντιστοιχούν σε μία ασφαλιστική εταιρεία, η οποία επιδιώκει να παρουσιάζεται ως το «ασφαλές καταφύγιο» στο οποίο στρέφεται ο κόσμος. Αντιθέτως με τον τρόπο αυτό δημιουργεί η ίδια αμφισβήτηση και ανησυχία στους καταναλωτές,  ενώ  δίνει το έναυσμα για μία νέα σειρά αντιπαράθεσης με τους καταναλωτές, καθώς η υπογραφή τέτοιων τροποποιητικών πράξεων με την απειλή ακύρωσης των συμβολαίων καθίσταται άκυρη, ελλείψει πραγματικής συναινέσεως εκ μέρους των καταναλωτών». 
    Η καταναλωτική οργάνωση κάνει γνωστό ότι απέστειλε επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς με την οποία καταγγέλλει τα παραπάνω και καλεί την Εθνική Ασφαλιστική «να συμμορφωθεί με το νόμο, να πάψει να μετέρχεται παράνομων και καταχρηστικών μεθοδεύσεων και να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις». Καλεί τις αρμόδιες εποπτικές αρχές «να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του Καταναλωτή. Να παρέμβουν ώστε η εταιρεία να παύσει να παραπληροφορεί τους ασφαλισμένους της, διαμορφώνοντας κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας τόσο στους τελευταίους όσο και στο χώρο των ασφαλιστικών υπηρεσιών γενικότερα και προσβάλλοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα». Τέλος, καλεί τους καταναλωτές «που έχουν συνάψει τέτοια ασφαλιστήρια, να γνωστοποιήσουν σε αυτήν (σ.σ.: την ΕΚΠΟΙΖΩ) αντίγραφα των ασφαλιστηρίων τους και των αποδείξεων πληρωμής ασφαλίστρων, προκειμένου να προχωρήσει στη διεκδίκηση των παρανόμως εισπραχθέντων αυξήσεων από την ασφαλιστική εταιρεία».