Η Έκρηξη στο Μαρί και η Ασφαλιστική Βιομηχανία της Κύπρου

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ασφαλισμένη ζημία στην ιστορία της

Τραγικές ήταν οι συνέπειες από την έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου στην Κύπρο. Πέρα από το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς τον ηλεκτρικό σταθμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου που γειτνίαζε με τη βάση, προκάλεσε ζημιές σε οχήματα και κατοικίες της ευρύτερης περιοχής, ενώ οι γενικότερες συνέπειες για την οικονομία της Κύπρου αναμένεται να ανέλθουν στα 2,4 δις ευρώ ή 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ.

Tα τραγικά γεγονότα στο Ζυγί έχουν φέρει την κυπριακή ασφαλιστική βιομηχανία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ασφαλισμένη ζημία στην ιστορία της. 
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, από την πρώτη στιγμή οι ασφαλιστικές εταιρείες του νησιού βρέθηκαν επί ποδός, ετοιμάζοντας σχετικούς μηχανισμούς, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν τον αυξημένο αριθμό απαιτήσεων. Μέχρι τις 15.07.2011 είχαν υποβληθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες μέλη του ΣΑΕΚ συνολικά 388 απαιτήσεις, συνολικού ύψους €5.151.153, και αναμένονταν και άλλες (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε νεότερη ανακοίνωση).

Από τις απαιτήσεις αυτές, οι 56 αφορούν ζημιές σε οχήματα και είναι συνολικού ύψους €128.500, οι 308 αφορούν ζημιές σε περιουσίες, συνολικού ύψους €2.568.800, και οι 24 αφορούν τον κλάδο Ζωής, συνολικού ύψους €2.453.853. 
Στα πιο πάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις που έχουν σχέση με την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της ΑΗΚ, που ήταν οι μεγαλύτερες και σοβαρότερες (οι ζημιές υπολογίζονται ότι πλησιάζουν τα 2 δις). Οι σχετικές εκτιμήσεις των ζημιών από τους πραγματογνώμονες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά προκαταρκτικά, σύμφωνα με το ΣΑΕΚ, υπολογίζονται στα €850 εκατομμύρια.

Οι εγκαταστάσεις της ΑΗΚ ήταν ασφαλισμένες από την κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία Atlantic Insurance Company Ltd. Η εταιρεία καλύπτει ασφαλιστικά τις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ παγκύπρια, για το ολικό ποσό των  €1,86 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης της προσφοράς το ασφαλιστήριο συμβόλαιο προβλέπει ότι το ανώτατο πληρωτέο ποσό για κάθε ατύχημα ανέρχεται στα €600 εκατ. ευρώ.
Η Atlantic Insurance Company Ltd, και πάλι με βάση τους όρους της προκήρυξης της προσφοράς, έχει προβεί σε αντασφάλιση του 100% του ασφαλισμένου κινδύνου με 16 αντασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες είναι όλες, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, αξιολογημένες από Α- και άνω. 
Η εταιρεία στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το ασφαλιστήριο δεν καλύπτει μονάδες, οι οποίες ευρίσκονται υπό κατασκευή.

Η υπό κατασκευή 5η μονάδα του σταθμού είναι ασφαλισμένη για CAR από την, επίσης, κυπριακή Eurosure Company Ltd.
Και οι δύο εταιρείες απέστειλαν πραγματογνώμονές τους επί τόπου και σε πλήρη συνεργασία με τους αντασφαλιστές τους συνεχίζουν τη διερεύνηση των γεγονότων και την εκτίμηση των ασφαλισμένων ζημιών για τις υποβληθείσες απαιτήσεις της ΑΗΚ.  
Όσον αφορά την Εργοδοτική Αστική Ευθύνη, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου είναι ασφαλισμένη στην Υδρόγειο Κύπρου. Το συμβόλαιο, όμως, όπως μας πληροφόρησαν από την εταιρεία, δεν ενεργοποιείται στην περίπτωση αυτή, καθώς δεν προκύπτει ευθύνη του εργοδότη για το συμβάν
Σε σχέση με το ίδιο συμβάν, η Υδρόγειος Κύπρου πρόκειται να καλύψει κανονικά ζημιές σε 10 κατοικίες της περιοχής που επλήγησαν από την έκρηξη και είναι ασφαλισμένες με συμβόλαια πυρός σε αυτήν.
Σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι οικονομικές συνέπειες από την έκρηξη αναμένεται να ανέλθουν στα 2,4 δις ευρώ, που αντιστοιχούν σε 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ.
Η Credit Suisse εκτιμά ότι το κόστος για αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δις ευρώ ή 8,6%. Με την πληρωμή της ασφαλιστικής κάλυψης το κόστος μειώνεται στα €900 εκατ. ή 5,2% του ΑΕΠ.