Οι ασφαλιστές επιβεβαίωσαν τη χρησιμότητά τους

Αποκλειστική δήλωση του Προέδρου της ΕΑΕΕ,κ. Φωκίωνα Μπράβου, στην «Α.Α.»

«Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας πλήττεται από δυσάρεστα γεγονότα, τα οποία προκαλούν σε όλους μας θλίψη και αγωνία. 
Οι πρόσφατες ταραχές, πέραν του ότι αποτελούν ισχυρό πλήγμα στην ίδια τη δομή της κοινωνίας μας, είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών ζημιών ή και την ολική ακόμα καταστροφή της περιουσίας πολλών συμπολιτών μας˙ απειλούν δε να πλήξουν ανεπανόρθωτα το αίσθημα ασφάλειας όλων μας. 
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) με εγκύκλιό της έχει ήδη ζητήσει από τις Εταιρίες Μέλη της, για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των πληγέντων, να προβαίνουν στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων, επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες.
Γνωρίζουμε, σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές (18/12/2008), ότι αριθμός Ασφαλιστικών Εταιριών έχει ήδη προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων πριν να ολοκληρωθούν οι πραγματογνωμοσύνες προκαταβάλλοντας ποσοστά 50%, 60% ή και περισσότερο της πιθανής ζημιάς, για να προλάβουν να αποκατασταθούν οι ζημιές προ των εορτών. 
Όσον αφορά στην κάλυψη αυτών των ζημιών καθώς και άλλων συναφών με αυτές (π.χ. πολιτικές/λαϊκές ταραχές, οχλαγωγίες, κακόβουλες ενέργειες, τρομοκρατικές ενέργειες), θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ζημίες αυτές εξαιρούνται του βασικού ασφαλιστηρίου περιουσίας, μπορούν όμως να καλύπτονται κατόπιν ειδικής προς τούτο συμφωνίας και ειδικής τιμολόγησης, κάλυψη όμως που έχουν πάρει τα περισσότερα καταστήματα του κέντρου. Επίσης, παρέχονται και στην περίπτωση ασφάλισης αυτοκινήτου. 
Οι ασφαλισμένοι μας θα πρέπει κάθε χρόνο να αναπροσαρμόζουν κεφάλαια και καλύψεις, σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και τους αρμόδιους υπαλλήλους των εταιριών μας, κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται πάντα το σωστό πλαίσιο κάλυψης. 
Επίσης, μπορούν να επεκτείνουν την ασφάλειά τους για πρόσθετες οικονομικές απώλειες, που είναι αποτέλεσμα της διακοπής εργασιών τους, π.χ. διαφυγόντα κέρδη ή και σταθερές δαπάνες (μισθώματα, μισθοί, ημερομίσθια, άλλες πάγιες υποχρεώσεις  κ.λ.π.). 
Τέλος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ε.Α.Ε.Ε., μέχρι σήμερα έχουν αναγγελθεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις περίπου 900 περιστατικά ζημιών από τις ταραχές των τελευταίων ημερών, η αποκατάσταση των οποίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό από 30.000.000 ευρώ μέχρι, κατά ανώτατο όριο, τα 50.000.000 ευρώ.
Η ταχύτητα που αντέδρασε η ασφαλιστική αγορά, αποζημιώνοντας γρήγορα κατά το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών, πιστεύω ότι επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά τη χρησιμότητά της και το αναντικατάστατό της».