Ι. Χατζηθεοδοσίου: Με (50+2) ενέργειες στηρίξαμε τη διαμεσολάβηση

1589
Xatzitheodosiou Ekloges

Με αναμφισβήτητα «δείγματα γραφής» το ΕΕΑ έχει αποδείξει ότι η σχέση του με τον κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αναδομήθηκε.  Δεκάδες παρεμβάσεις υπέρ της διαμεσολάβησης πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια αναδεικνύοντας τον κλάδο ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της οικονομίας.

Ενδεικτικά συλλέξαμε  (50+2) δράσεις που αποτελούν μέρος των όσων το ΕΕΑ πρωτοστάτησε, πραγματοποίησε, και απέδωσε στον τομέα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αποδίδοντάς του αξία.

Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι, αποβάλαμε εκείνη την βέβηλη πρακτική της διαγραφής ασφαλιστών που κοσμήθηκε με εξώδικα.

Με την συνεργασία όλων των φορέων εκπροσώπησης της διαμεσολάβησης κατορθώσαμε να δώσουμε λύσεις, και να αποτρέψουμε αποφάσεις που θα προκαλούσαν ζημιές στους επαγγελματίες του κλάδου. Ετέθησαν οι βάσεις για μια μεγάλη κοινή πορεία της διαμεσολάβησης η οποία επισφραγίστηκε στην 3η ετήσια συνάντηση του κλάδου που έγινε στον Πειραιά με την  συμμετοχή των Επιμελητηρίων Αθήνας , Πειραιά και Θεσσαλονίκης και την ΕΑΔΕ. Εκεί σηματοδοτήθηκε η κοινή πορεία με στόχο την στήριξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Με ενέργειες μας, οριοθετήθηκε το επάγγελμα στην συνείδηση των πολιτικών και θεσμικών συνομιλητών.

Το ΕΕΑ τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει καθημερινά ότι στηρίζει, αναδεικνύει, και αποτελεί τον βασικό θεσμικό υποστηρικτή για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Είναι αρωγός, χρηματοδότης των Σωματείων, σύμβουλος και κυρίως ένας ανιδιοτελής θεσμικός παράγοντας που υπερασπίζεται τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Το ΕΕΑ πέτυχε την αναγνώριση, την διάκριση, την συμμετοχή της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στις εξελίξεις. Πλέον ο κλάδος έχει καθοριστικό λόγο σε ότι τον αφορά.

Σήμερα μπορούμε να πούμε, ως άνθρωποι της αγοράς, επιχειρηματίες, επαγγελματίες,  καθημερινοί πολίτες, αλλά και ως Επιμελητήριο και εγώ προσωπικά ως πρόεδρος του, ότι : σταθήκαμε και συνεχίζουμε να στεκόμαστε ενάντια σε όσους έκαναν αγώνα εξωδίκων για να διαγράψουν ασφαλιστές από τα Μητρώα, να σβήσουν το επάγγελμα. Κανένας ασφαλιστής δεν εκδιώχνεται από τον φορέα που τον εκπροσωπεί.  Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι πλέον πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Ότι κάνουμε σήμερα ως ΕΕΑ έχει ένα και μοναδικό στόχο: Την διαρκή ποιοτική αναβάθμιση , αναγνώριση και ανάπτυξη του επαγγέλματος. Και για να το πετύχουμε αυτό ανοίξαμε,  αντίστοιχα, διαρκή διάλογο με την Εποπτική Αρχή, τους εκπροσώπους του κράτους, του θεσμικούς φορείς που σχετίζονται με τον κλάδο. Το ΕΕΑ πλέον βρίσκεται μαζί με τους φορείς εκπροσώπησης της διαμεσολάβησης όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται. Δεν υπάρχει πόρτα κλειστή για το ΕΕΑ και την διαμεσολάβηση. Δεν υπάρχει πόρτα που να μην ανοίγει και τραπέζι διαλόγου που να μην συμπεριλαμβάνει στους συμμετέχοντες το ΕΕΑ.

 

ΟΙ (50 + 1)ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν ηχηρές παρεμβάσεις που σχετίζονται άμεσα με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και κινήσεις που έγιναν από το ΕΕΑ βήμα προς βήμα. Συγκεκριμένα:

 1. Σταθήκαμε και εγώ προσωπικά ως πρόεδρος  να μην εφαρμοστεί η απόφαση περί φορολογικής ενημερότητας των ασφαλιστών ως προαπαιτούμενο για την ανανέωση της άδειάς τους.
 2. Καταρρίψαμε την ανήκουστη απόπειρα δημιουργίας «Τειρεσία Ασφαλιστών», και με προσωπική μου παρέμβαση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων  κερδίσαμε το δίκαιο αίτημά μας.
 3. Εγκαινιάσαμε συνεργασία με το ΕΙΑΣ και εκπαιδεύτηκαν ήδη 3000 ασφαλιστές.
 4. Διεκδικούμε την αποκλειστικότητα ανάμεσα στο σύνολο των 59 Επιμελητηρίων της χώρας που χρηματοδοτεί  και στηρίζει χωρίς εξαιρέσεις του Συλλόγους και τα Σωματεία των ασφαλιστών.
 5. Οργανώθηκαν εκδηλώσεις (12 έως σήμερα) σε πόλεις της Ελλάδας.
 6. Δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε SITE το insurance-eea που απόκτησε οντότητα, είναι γνωστό, και αποτελεί εργαλείο επικοινωνίας των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο.
 7. Προτείναμε την θέσπιση Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Ρύπανσης Περιβάλλοντος και θέσαμε τις βάσεις για διάλογο με την πολιτεία.
 8. Ανοίξαμε την συζήτηση για ΣΔΙΤ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με επίκεντρο την περίθαλψη και την σύνταξη των πολιτών.
 9. Θέσαμε υπό την σκέπη μας την προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας του ανταγωνισμού στην αγορά ξεκινώντας έναν οργανωμένο αγώνα ενάντια σε αθέμιτες πρακτικές τραπεζών. Αναδείξαμε με διαδηλώσεις και άλλες ενέργειες σε πανελλαδικό επίπεδο αυτό το μείζον πρόβλημα του Bancassurance.
 10. Πήγαμε ως ΕΕΑ μαζί με τους εκπροσώπους των Σωματείων στις Βρυξέλες. Φέραμε την διαμεσολάβηση στην καρδιά της Ευρώπης και μιλήσαμε με ευρωβουλευτές, εκπροσώπους του κοινοβουλίου. Συμμετείχαμε στην BIPAR . Είμαστε σε διάλογο με θεσμικούς φορείς της ΕΕ.
 11. Ξεκινήσαμε και λειτουργήσαμε εξαρχής το Μητρώο Ασφαλιστών και αποτελούμε πρότυπο για τα όσα έρχεται πλέον η ευρωπαϊκή Οδηγία IDD να θεσπίσει καθιερώνοντας το Μητρώο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
 12. Επιδιώξαμε την απάλειψη του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων. Το φέρμαε στο προσκήνιο και πετύχαμε να ξεκινήσει ο εντοπισμός τους. Παρά την καθυστέρηση που σήμερα σημειώνεται λόγω μη σωστής μηχανοργάνωσης των κρατικών υπηρεσιών πιστεύω ότι το θέμα θα λήξει.
 13. Στηρίζουμε με σύμπνοια τους θεσμικούς φορείς της διαμεσολάβησης σε κάθε τους ενέργεια και πρωτοβουλία. Υπάρχει σύμπνοια και θεωρούμε πώς αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για το μέλλον.
 14. Παρεμβήκαμε όπου χρειάστηκε για να λάβει η διαμεσολάβηση την θέση που της αρμόζει όπως το πιο πρόσφατο παράδειγμα η συμμετοχή της ΕΑΔΕ στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την IDD.

Στοχευμένες ενέργειες- που πραγματοποιήθηκαν

 1. Στις 29/02/2012 – Έγινε συνάντηση με την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ)

 2. Στις 29/05/2012 – Δρομολογήθηκαν Νομικές ενέργειες ΕΕΑ για επίλυση θεμάτων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

 3. Στις 31/05/2012 – Πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή του ΕΕΑ συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ζηµιωθέντων από την ασφαλιστική εταιρεία «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» .

 4. Στις 12/07/2012 – Έγινε συνάντηση του ΕΕΑ με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τα Συμβόλαια Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης

 5. Στις 16/07/2012 – Έγινε δημόσια παρέμβαση του ΕΕΑ για το θέμα της δημιουργίας Κανονισμού Λειτουργίας Αρχείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών με παράτυπη συμπεριφορά «Τειρεσίας»

 6. Στις 31/10/2012 – Προχωρήσαμε σε ενέργειες για δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα προς διαμεσολαβούντες.

 7. Στις 22/11/2012 – Υπήρξε παρέμβαση του ΕΕΑ για τα φορολογικά κίνητρα του Κλάδου Ομαδικών Ασφαλίσεων Ζωής

 8. Στις 31/01/2013 – Το ΕΕΑ δικαιώθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων να βάλει ΣΤΟΠ στον Ασφαλιστικό «Τειρεσία».

 9. Στις 27/03/2013 – Πραγματοποιήθηκε συνάντηση ΕΕΑ με τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ)

 10. Στις 11/04/2013 – Έγινε συνάντηση εκπροσώπων Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και ΕΕΑ

 11. Στις 10/07/2013 – Οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε Ημερίδα ΕΕΑ – ΕΑΔΕ για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

 12. Στις 10/10/2013 – Υπήρξε συνάντηση Επιμελητηρίων, με πρωτοβουλία του ΕΕΑ, με εκπροσώπους της Δ.Ε.Ι.Α. της Τράπεζας της Ελλάδος.

 13. Στις 4/11/2013 – Έγινε εκδήλωση ΕΕΑ για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

 14. Στις 11/02/2014 – Επιτεύχθηκε συμφωνία εκπαίδευσης διαμεσολαβούντων μεταξύ ΕΕΑ – ΕΙΑΣ

 15. Στις 21/03/2014 – Πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία ΕΕΑ για την κατάργηση φοροαπαλλαγής των ασφαλίστρων ζωής

 16. Στις 27/03/2014 – Έγινε συνάντηση ΕΕΑ με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων – Επί τάπητος και το θέμα της παρακράτησης του 20% για τους διαμεσολαβούντες

 17. Στις 16/07/2014 – Συνάντηση αντιπροσωπείας ΕΕΑ – ΔΕΙΑ

 18. Στις 31/07/2014 – Συνάντηση ΕΕΑ – ΕΑΕΕ

 19. Στις 20/11/2014 – Παρέμβαση ΕΕΑ για αθέμιτο ανταγωνισμό

 20. Στις 24/02/2015 – Δημόσια παρέμβαση για τις αθέμιτες πρακτικές στον ασφαλιστικό κλάδο

 21. Στις 28/05/2015 – Παρέμβαση ΕΕΑ για τυχόν αθέμιτες πρακτικές τραπεζών

 22. Στις 10/6/2015 – Στήριξη ΕΕΑ στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Ε.Α.Δ.Ε. έξω από το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας

 23. Στις 4/07/2015 – Το ΕΕΑ έθεσε στον υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη την υποχρέωση εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων

 24. Στις 22/07/2015 – Υπήρξε διαμαρτυρία του ΕΕΑ για «φορολογική αφαίμαξη» των διαμεσολαβούντων

 25. Στις 21/09/2015 – Το ΕΕΑ ανέδειξε και εναντιώθηκε στο φαινόμενο των αθέμιτων διαφημίσεων παροχής ασφαλιστικών συμβολαίων από εφημερίδες, πολυκαταστήματα κ.α.

 26. Στις 8/10/2015 – Επιδιώχθηκε από το EEA η εκκίνηση Προγραμμάτων e-learning για διαμεσολαβούντες

 27. Στις 22/10/2015 – Ζητήθηκαν λύσεις για τη διαμεσολάβηση από τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Μητράκο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του.

 28. Στις 29/10/0215 – ΕΕΑ-ΕΕΘ-ΕΕΠ-ΕΑΔΕ πραγματοποίησαν την 3ηετήσια συνάντηση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά

 29. Στις 14/12/2015 – Το ΕΕΑ επισκέφθηκε το ευρωκοινοβούλιο και ζητήθηκε και διασφαλίστηκε η στήριξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών, θεσμικών φορέων και ευρωπαίων αξιωματούχων σε θέματα του κλάδου.

 30. Στις 21/12/2015 – Πραγματοποιήθηκε συνάντηση ΕΕΑ με τη ΔΕΙΑ. Συζητήθηκε η άρση εμποδίων, ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών  και η διευκόλυνση  μετάβασης του κλάδου στο νέο περιβάλλον της αγοράς που σηματοδοτείται από την solvency και την IDD.

 31. Στις 29/01/2016 – Με παρέμβαση του ΕΕΑ απόκτησαν με ενέργειες του ΕΕΑ διεκδίκηση αποζημίωσης οι περίπου 150 χιλιάδες  ασφαλισμένοι της Ασπίς που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον καταρτισμένο πίνακα του εκκαθαριστή.

 32. Στις 21/06/2016 – Εγινε συνάντηση ΕΕΑ με τον ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιλή. Μεταξύ άλλων ζητήθηκε η  άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.

 33. Στις 25/08/2016 – Εγινε δημόσια καταγγελία για την κυβέρνηση που δεν τηρήθηκε η υπόσχεσή που είχε δοθεί αρμοδίως ότι «οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες πρέπει να φορολογηθούν ως μισθωτοί.

 34. Στις 16/01/2017 – Απαλλάχθηκαν και νομοθετικά οι διαμεσολαβούντες από  υποχρέωση να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ήταν μια δικαίωση των προσπαθειών του ΕΕΑ.

 35. Στις 03/02/2017 – Έγινε συνάντηση ΕΕΑ με Τ. Πετρόπουλο. Συζητήθηκαν προβλήματα ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών και διαμεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση.

 36. Στις 16/03/2017 – Με παρέμβαση του ΕΕΑ εντάχθηκε η ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην επιτροπή για την IDD

 37. Στις 23/03/2017 – Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή για διαμαρτυρία σχετικά με την -μη λύση- στα ανασφάλιστα οχήματα.

 38. Στις 11/07/2017 – Το ΕΕΑ συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία Πανελλαδικού Μητρώου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, όπως αυτό προβλέπεται από την Οδηγία IDD,  και στηρίζει τις ενέργειες που γίνονται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Μέσα από αυτήν την μικρή σε σχέση με όσα έχουν γίνει αναφορά θέλω να πώ ότι:

Κάναμε μια μεγάλη ΑΡΧΗ. Και τώρα έχουμε μια μεγάλη ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Για πρώτη φορά αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν δράσεις, δημιουργήθηκαν υποδομές, θεσμοθετήθηκαν διαδικασίες. Και όλα όσα σας ανάφερα είναι μετρήσιμα και με ανταποδοτικότητα για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Οι δομές που θέσαμε θα εμπλουτίζονται διαρκώς. Είναι μια μεγάλη βάση για μια πολύ μεγαλύτερη πρόοδο.

Τώρα είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Η αρχή που έγινε απαιτεί και συνέχεια,  και συνέπεια,  για να συντελέσει στην αλλαγή που και η αγορά έχει ανάγκη και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές προσδοκούν. Το Επιμελητήριο έγινε ισχυρός συνομιλητής της πολιτείας. Απόκτησε διεθνή χαρακτήρα.  Πιστεύω ότι ξεχωρίσαμε ως Επιμελητήριο ποιοτικά και σε επιλογές. Χαράχτηκε μια νέα πορεία τόσο για το ΕΕΑ όσο και τα μέλη του.

Όμως πιστεύω ότι η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο συναρπαστική. Αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος δεν έχει κλείσει σε επίπεδο δημιουργίας. Τα σχέδια είναι πολλά και ήδη τρέχουν πρωτοβουλίες. Μη σας πώς περισσότερα για το μέλλον.

Σήμερα θέλω όλοι μαζί να κάνουμε το δικό μας ασφαλιστικό συμβόλαιο με μοναδικό όρο να φέρουμε το επάγγελμα όσο πιο ψηλά μπορούμε. Και μπορούμε. Το ΕΕΑ είναι «παρών» σε όλες τις διαδικασίες και έχει «λόγο», «άποψη» και «θέσεις». Εγώ προσωπικά θέλω να συντελέσω σε αυτή την μετάβαση η οποία θα αποτελεί  τη συνέχεια, την ολοκλήρωση όλων όσων έως σήμερα έχουμε πετύχει.

Προηγούμενο άρθροΟργανωτικές αλλαγές στον Όμιλο ERGO
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση του βιβλίου “Πλέκοντας Ίχνη”