Η IDD ενώνει τον ασφαλιστικό κλάδο –ή μήπως όχι;

Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, απ’ όλη την Ελλάδα, έδωσαν το παρών, τόσο με τη φυσική τους παρουσία όσο και μέσω live streaming, στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες, 6 Ιουνίου, η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, με θέμα την IDD και τις αλλαγές που θα προκύψουν από την κωδικοποίηση του Ν.1569/85 και του Π.Δ. 190, που αποφάσισε η ΤτΕ να κάνει παράλληλα.

Με τις κανονιστικές ρυθμίσεις να πέφτουν σαν χιονοστιβάδα στο …κεφάλι τους τα τελευταία χρόνια και, μεταξύ αυτών, την IDD να μπαίνει στην τελική ευθεία για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο, η αγωνία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για το τι άλλο πρέπει να περιμένουν είναι φυσικό να βρίσκεται στο κατακόρυφο.

Πολλοί, βέβαια, είναι και εκείνοι που αναρωτιούνται για τη σημασία όλου αυτού του καταιγισμού κανονιστικών ρυθμίσεων από μια Ευρώπη, η ολότητα της οποίας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση το τελευταίο διάστημα. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα…

Όπως και να έχει και καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές –η IDD πρέπει να γίνει νόμος του Κράτους μέχρι την 1η Ιουλίου και να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου–, η ανάγκη για ενημέρωση γίνεται επιτακτική και επιβεβλημένη.

Αυτή την ανάγκη ήρθε να ικανοποιήσει η εκδήλωση της ΕΑΔΕ, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Το αν κατάφερε να μετριάσει και την αγωνία των επαγγελματιών του κλάδου είναι ένα άλλο ζήτημα κι αυτό γιατί όλη αυτή η υπερπληθώρα κανονισμών δυσκολεύει την καθημερινότητά τους και τους αποπροσανατολίζει από την ουσία της δουλειάς τους, που είναι η παραγωγή νέων εργασιών, και αυτό δεν μπορούν να το παραβλέψουν.

Πόσο θα δυσκολέψει τους διαμεσολαβητές η IDD και οι αλλαγές του Ν.1569/85 και του Π.Δ. 190;

Η κα Δήμητρα Λύχρου και ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, που εκπροσώπησαν τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και παρουσίασαν στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση τα κύρια σημεία της πρότασης που κατατέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο, ήταν καθησυχαστικοί.

Πρώτον, όπως επεσήμαναν, πολλά απ’ όσα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο εφαρμόζονται ήδη από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές από την εποχή της IMD, άρα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα δίκτυα διανομής.

Δεύτερον, στο πλαίσιο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η Διαμεσολάβηση κατάφερε να περάσει τις απόψεις της σε πολλά ζητήματα που στο παρελθόν αποτέλεσαν αντικείμενο διαφωνίας με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη (IDD: Υπό διαπραγμάτευση Προμήθειες & Σπουδαίος λόγος).

Βεβαίως, υπάρχουν ζητήματα τα οποία ακόμα απασχολούν τους διαμεσολαβητές και δεν φαίνεται να έχουν αποσαφηνισθεί στο πλαίσιο της Νομοπαρασκευαστικής. Ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος, ανέφερε για παράδειγμα τους Lloyds, τους coverholders και τους μεσίτες που εκπροσωπούν ΕΠΥ και το πώς αυτοί θα καταγραφούν στο τελικό κείμενο.

Επίσης, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι αλλαγές μπορεί να γίνουν και κατά την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου από το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και από τη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει.

Οι κανονιστικές ρυθμίσεις θα προσδώσουν την πολυπόθητη αξιοπιστία;

Γεγονός είναι ότι ο ασφαλιστικός κλάδος θα πρέπει να δεχτεί ως δεδομένες όλες αυτές τις ρυθμιστικές αλλαγές και να προσαρμοστεί. Το ζήτημα είναι αν μπορεί να βγει κάτι θετικό απ’ όλες αυτές τις αλλαγές.

«Αν εκμεταλλευτούμε σωστά τις κανονιστικές ρυθμίσεις, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την αξιοπιστία του κλάδου», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ, κ. Π. Λελεδάκης, και «να αυξήσουμε την ασφαλιστική πίτα, δημιουργώντας περισσότερες δουλειές για όλους μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ενώ για τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ, κ. Δημήτρη Μαζαράκη μπορούν να αποτελέσουν «μια ευκαιρία να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου» και για τον Πρόεδρο της ΠΟΑΔ, κ. Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, μια ευκαιρία για εξυγίανση της αγοράς.

Από μόνο του το γεγονός ότι τόσοι εκπρόσωποι της αγοράς αναμένουν από τις κανονιστικές ρυθμίσεις που επιβάλλονται από ευρωπαϊκούς φορείς να προσδώσουν κύρος και αξιοπιστία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, είναι κάτι που μας προβληματίζει για πολλούς λόγους. Έστω και έτσι όμως, ας το δούμε, ως αγορά, θετικά.

Ανάγκη για εξωστρέφεια και νέο αίμα

Εξ αφορμής και ως συνέπεια της IDD, στην εκδήλωση της ΕΑΔΕ αναδείχτηκαν και κάποια άλλα ζητούμενα για την αγορά, στα οποία θέλουμε να σταθούμε.

Το πρώτο είναι η ανάγκη για εξωστρέφεια του κλάδου, που τονίστηκε σχεδόν από όλους τους ομιλητές. Πώς εκφράζεται και πώς θα εκφραστεί από εδώ και πέρα αυτή η εξωστρέφεια στην πράξη; Με ποια εργαλεία και με ποιους τρόπους θα επιτευχθεί; Ποιοι πρέπει να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια; Πόσο ανασταλτικά μπορεί να λειτουργήσει ο…ακατανόητος ακόμα GDPR; Ή, αντιθέτως, πόσο και με ποιους τρόπους οι ασφαλιστικές εταιρείες, και ακολούθως οι διαμεσολαβητές, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν ως ευκαιρία τον GDPR, για να εξηγήσουν στους καταναλωτές και ασφαλισμένους τους τρόπους με τους οποίους μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να διαχειρίζεται δεδομένα προς όφελός τους και όχι εναντίον τους;

Είναι κάποια ερωτήματα που πρωτίστως οι φορείς των ασφαλιστικών εταιρειών και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών θα πρέπει να εξετάσουν με πολλή προσοχή στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξωστρέφεια.

Ένα δεύτερο ζήτημα που έθεσαν οι Πρόεδροι του ΕΕΑ και της ΕΑΕΕ και συμμερίζονται και οι υπόλοιποι Πρόεδροι των σωματείων των διαμεσολαβούντων, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις τους, είναι η ανάγκη να μπει νέο αίμα στην αγορά. «Είναι η ευκαιρία μας να φέρουμε νέους μορφωμένους ανθρώπους στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ, κ. Γιάννης Τοζακίδης.

 Αέρας ή… αεράκι ενότητας;

Η χτεσινή εκδήλωση της ΕΑΔΕ, πάντως, ήταν και μία ευκαιρία να τονιστεί ο αέρας ενότητας, συναίνεσης και συνεργασίας που πνέει το τελευταίο διάστημα στην αγορά.

Όσον αφορά τους διαμεσολαβητές, η προσπάθεια για τη μεταξύ τους ενότητα –σε κάποιες περιπτώσεις έως και υπεράνθρωπη– έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια με την ίδρυση της ΕΑΔΕ, και η διαμεσολάβηση φαίνεται ήδη να δρέπει καρπούς από τη συναίνεση αυτή, αν και δεν λείπουν …υποβόσκουσες διχαστικές τάσεις, όπου τα ιδιαίτερα συμφέροντα (όχι απαραίτητα αθέμιτα) της κάθε βαθμίδας είναι πιο έντονα.

Η συνεργασία και η συναίνεση διαμεσολαβητών με τις εταιρείες πήρε μορφή σχετικά πιο πρόσφατα, με κύριο εκφραστή και πρωτεργάτη τον κ. Μαζαράκη. «Ας επιμείνουμε σε αυτά που συμφωνούμε και μετά να δούμε εκείνα στα οποία διαφωνούμε», τόνισε στη εκδήλωση της ΕΑΔΕ. Έχει –στον βαθμό που θα το ήθελε– τη στήριξη και των υπόλοιπων μελών της Ένωσης; Εξακολουθούμε να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι.

Αυτό που εμείς εισπράττουμε είναι ότι γίνεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές, και σε επίπεδο διαμεσολαβητών αλλά και σε σχέση με τις εταιρείες, να διατηρηθούν οι ισορροπίες, ακόμα και οι εύθραυστες, και να προωθηθεί ο αέρας της σύμπνοιας και της ενότητας.

Τώρα, αν ο αέρας μετατραπεί σε αεράκι, που μες στην κάψα του καλοκαιριού και της διαβούλευσης θα… εξατμιστεί, είναι ένα ενδεχόμενο, που όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει πραγματικότητα.

Δήμητρα Καζάντζα