40 χρόνια Ασφαλιστική Αγορά …και συνεχίζουμε

3520
ασφαλιστική αγορά 40 χρόνια

Editorial Μάρτιος 2017

1977-2017
Όπως τότε και σήμερα… συνεχίζουμε!

Tότε, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπαθούσε να χτίσει τη Μεταπολίτευση και να θωρακίσει τη Δημοκρατία στην Ελλάδα…

Τότε, που στην ασφαλιστική μας αγορά κυριαρχούσαν οι επτά αδερφές ασφαλιστικές εταιρείες της Εθνικής Τράπεζας και της Εμπορικής: Εθνική, Αστέρας, Πλοίων & Αεροσκαφών, Πανελλήνιος, Γενικές Ασφάλειες, Φοίνιξ, Ιονική.

Τότε, που δεν ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτου και ανθούσε ο κλάδος κεφαλαιοποίησης…

Τότε, που ο Δημήτρης Κοντομηνάς προσπαθούσε να αγοράσει από τους Αμερικάνους την Interamerican και ο Ναύαρχος Σεμερτζίδης λειτουργούσε την Cannon Ασφαλιστική…

Τότε, που ο Γεώργιος Πλυτάς έδρευε με τις Ασφάλειες Πλυτά στο Σύνταγμα…

Τότε, που η οργάνωση Ταμπουρά έστηνε τη νέα εποχή για την Ασπίς Πρόνοια…

Τότε, που εκπροσωπούσαν τις ασφαλιστικές εταιρείες δύο Ενώσεις, εκείνη των Εν Ελλάδι Εργαζομένων Εταιρειών και εκείνη των Ασφαλιστών Ελλάδος…

Τότε, που κυριαρχούσαν οι Γενικοί Πράκτορες…

Τότε, που ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα ξεπερνούσε τις εκατόν εβδομήντα…

Τότε, που κυκλοφορούσαν μόνον δύο ασφαλιστικά περιοδικά, η «Ιδιωτική Ασφάλιση» των Σάββα Τσάση και Παναγιώτη Δρακάτου, και η «Οικονομική Ασφαλιστική», του Γιώργου Ζαχαρίου.

Τότε, το 1977, ιδρύθηκε και κυκλοφόρησε (τον Μάρτιο του 1977) η «Ασφαλιστική Αγορά».

Δεν είχε ιδρυθεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών και δεν είχε ενταχθεί ακόμη η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Τότε, ιδρύετο η Ευρωπαϊκή Πίστη και η American Life διαφήμιζε στον ημερήσιο Τύπο τις προοπτικές του επαγγέλματος του ασφαλιστή Ζωής.

Τότε, ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής ίδρυε και λειτουργούσε τη Συνεταιριστική και επιβαλλόταν ασφάλιστρο υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) στα οχηματαγωγά πλοία.

Τότε, που ξεκινούσαν οι προβληματισμοί για την υποχρεωτική ασφάλιση ενάντια στον κίνδυνο του σεισμού και οι εφημερίδες έγραφαν κάθε μέρα για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, που επέτρεπε το Υπουργείο Εμπορίου.
Τότε, που ο πληθωρισμός έτρεχε με διψήφιο νούμερο και η δραχμή άντεχε…
Τότε…, τότε…

Ύστερα από σαράντα χρόνια που έχουν καταγραφεί με λεπτομέρειες, μέρα με την ημέρα, χρόνο με τον χρόνο, το περιοδικό «Ασφαλιστική Αγορά» διερωτάται για την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί στην ασφαλιστική μας βιομηχανία.

Θυμάται και μνημονεύει τους πρωταγωνιστές, γιατί τους έζησε…
Θυμάται και στηλιτεύει όσους ασέλγησαν και έβλαψαν τον Θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, γιατί τους πολέμησε…

Μπορεί να διακρίνει αλλά και να συγκρίνει το χθες με το σήμερα, και στα σχήματα αλλά και στα πρόσωπα…

Η ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία έχει ασφαλιστική ιστορία και αυτή είναι πολύ χρήσιμη, όχι απλά σαν ανάμνηση, αλλά σαν οδηγός στη μέλλουσα πορεία της.

Η «Ασφαλιστική Αγορά», με την τρίτη γενιά στο τιμόνι της, φιλοδοξεί να ανταποκριθεί και να καταγράψει αντικειμενικά τη νέα εποχή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, που και θα υπάρχει και θα είναι καλύτερη από εκείνη του παρελθόντος, και για τους Φορείς και για τους Καταναλωτές.

Χρόνια πολλά, «Ασφαλιστική Αγορά»!

Προηγούμενο άρθροΑσφάλιση Αυτοκινήτου με την ώρα, μέσω smartphone
Επόμενο άρθροΤα 8.122 συμβόλαια της International που πάνε Εθνική